czwartek, 4 listopada 2010

ciupaga i rąbanica

Ciupaga składa się ze stalowej siekiery o ściętej ukośnie głowni i pięknie wygiętem ostrzu, osadzonej na toporzysku; waży 1/2 do 1 kg. Tak zwana rąbanica różni się tem, że ma głownię prosto ściętą i wązkie proste ostrze. Toporzysko ciupagi, czy rąbanicy, z jesionu, ma długość około 80 cm, 4-5 cm szerokości i jest u dołu zaopatrzone okuciem i kolcem. Rąbanica oraz ciupaga do rąbania stupajów w śniegu a zwłaszcza lodzie, ciupaga jest zupełnie odpowiednia, w niektórych razach może nawet lepsza niż czekan, zaś podczas noclegów - przy ognisku, oddaje wielkie usługi.

Klemensiewicz Zygmunt - Zasady taternictwa - Zakład Narodowy im. Ossolińskich - 1992

2 komentarze:

  1. Excellent post, thank you.
    Regards, Keith.
    Australia.
    http://woodsrunnersdiary.blogspot.com.au/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I am pleased that this post you handy.
      Greetings from Poland.
      Christopher

      Usuń